Ako ušiť projekt domu v Rakúsku priamo na mieru

Ak prikladáte dôraz na dizajn a chcete, aby váš dom reprezentoval vás aj váš životný štýl, je jasné, že budete potrebovať špeciálny prístup.

Ako ušiť projekt domu v Rakúsku priamo na mieru

Ak ste rozmýšľali nad stavbou domu v Rakúsku a katalógové domy nie sú pre vás to pravé, je možné, že ste dospeli do bodu, kedy túžite po niečom jedinečnom. Možno by stálo za zváženie nechať si ušiť projekt rodinného domu priamo na mieru.

Našou filozofiou je vždy ponúknuť niečo viac ako len bežný priemer, chceme naše práce odlíšiť z davu. Preto, ak hľadáte bývanie, ktoré prekračuje bežné štandardy, je možné, že v nás nájdete tých správnych partnerov.

Na začiatku k vám musíme byt úplne úprimní, nevieme robiť zázraky na počkanie a ani sa nesnažíme robiť z architektúry pásovú výrobu, produkt bez duše, dom na bývanie. Snažíme sa vytvárať domov, ktorý budete milovať a radi sa do neho každý deň vracať. My skôr vidíme architektúru ako umenie. Každý jeden projekt je pre nás ako umelecké dielo. A každé umelecké dielo potrebuje trošku času na to, aby dostalo svoju finálnu podobu. Postupne obrusujeme hrany a tvarujeme ho do finálnej podoby spolu s vami. Bude to vaše dielo, na ktoré budete patrične hrdí. Preto je lepšie, keď s plánovaním nového bývania začnete o trošku skôr. Pýtate sa: „No dobre, ale o koľko skôr?“ Dovoľte, aby sme vám celý proces trošku priblížili v nasledujúcom článku.

Projekt domu na mieru, ako to celé funguje?

Samotný proces tvorby projektu je vždy rozdelený do niekoľkých fáz. Vysvetlíme si pekne po poriadku, ako to prebieha a ako taký jedinečný projekt domu v Rakúsku vzniká.

I. fáza - štúdia

Už od prvého stretnutia je naším cieľom robiť všetko preto, aby ste mali pocit, že ste naozaj v dobrých rukách. Koniec koncov je to naša práca a veľmi nás baví. Architektúra je vlastne v samotnom jadre službou ostatným ľuďom, snahou o vytvorenie lepšieho prostredia, krajšieho kúska na život v tomto svete.

Ideálne pre obe strany by bolo, keby sa s prácou na projekte začalo približne s ročným predstihom. Tým myslíme jeden rok pred zahájením stavebných prác. Znie to ako neuveriteľne dlhá doba a ťažko si predstaviť, že počas tohto obdobia sa bude na projekte neustále pracovať. A máte pravdu, nie je to úplne tak. Z našej strany bude projekt odovzdaný oveľa skôr. Avšak my už so skúsenosti začleňujeme určité administratívne prestoje na rakúskych úradoch do odhadovaného trvania, aby ste vy mali potom realistický odhad o celkovej dĺžke obdobia pred samotnou stavbou.

Samozrejme, nie každý jeden prípad je rovnaký a je možné celé toto obdobie aj podstatne skrátiť. Vždy do určitej miery zohráva úlohu rýchlosť a flexibilita rakúskych orgánov.

Takže, povedzme, že už ste sa rozhodli a začíname spolupracovať. V prvom rade si spolu vytvoríme a ujasníme hrubú predstavu, zistíme, aké sú vaše želania, očakávania, životný štýl a štandard. My už v tejto fáze vytvárame a konzultujeme štúdiu, hrubý vzhľad stavby, s príslušnými orgánmi, aby bola v súlade s lokálnymi predpismi. Máme pod kontrolou mantinely, v ktorých sa budeme ďalej pohybovať. Výstupom z tejto fázy sú vizualizácie, ktoré detailne vykresľujú architektúru a vizuálne vám priblížia váš budúci domov.

studia domu v rakusku

II. fáza – Einreichplan

Einreichplan alebo inak povedané projekt na stavebné povolenie rieši projekt do väčšieho detailu, kde už okrem vzhľadových vlastností riešime aj technické podrobnosti. K Einreichplanu sa oficiálne vyjadrujú všetky dotknuté orgány a dokonca aj susedia. Musí byť autorizovaný rakúskym architektom alebo stavebným inžinierom. To, do akého detailu bude potrebné riešiť konkrétny Einreichplan, určujú predpisy v danej lokalite. V tejto fáze sa nám kreatívna práca, ktorú sme spolu absolvovali, začína meniť a začnú prevládať technické a administratívne záležitosti. Komplexnosť sa zvyšuje. Každopádne nie je dôvod si robiť obavy, sme tu pre vás a celým procesom vás bezpečne prevedieme. Hotový Einreichplan je značne detailný dokument, ktorý odpovedá na všetky otázky tykajúce sa regulatív a dokazuje splnenie všetkých požiadaviek. Avšak na druhej strane nie je až tak detailný, aby bolo možné z neho pripraviť presný rozpočet stavby alebo zrealizovať samotnú stavbu.

Medzi fáza – návrh interiéru

Einreichplan máme odovzdaný a rakúske úrady usilovne pracujú. Medzičasom, kým dostaneme stavebné povolenie, sa môžeme venovať návrhu interiéru. Človek si niekedy ani neuvedomuje, ako jednotlivé prvky domu na seba nadväzujú.

V interiéri trávime 80% času, a preto chceme, aby bol presne podľa vašich predstáv. Práve v tejto fáze projektu je ideálny čas začať sa zaoberať bližšími detailmi. Vyhneme sa tak neskorším problémom a zbytočnému predražovaniu stavby.

Projekt interiéru slúži potom ako podklad pre ďalšie profesie ako sú zdravotechnika, elektroinštalácia. Hlavnou výhodou je, že si budete mať čas všetko dôkladne premyslieť. Vyhnete sa tak situácii, keď sa pri realizácii na vás zosype veľká hŕba otázok zo strany zhotoviteľa stavby a vy nebudete mať ani čas, ani vedomosti všetky otázky správne zodpovedať. Zo skúsenosti vieme, že v takejto situácii býva väčšinou človek na konci projektu nemilo prekvapený, ako veľmi sa mu to vymklo spod kontroly.

Aby sme sa tomuto vyhli, podrobne spolu navrhneme každý jeden detail, od kuchynskej linky až po na mieru navrhnutý a vyrobený nábytok podľa vášho želania.

navrh interieru rodinneho domu v rakusku

III. fáza – realizačný projekt

Stavebné povolenie bolo schválené a my môžeme začať pracovať na realizačnom projekte. Toto je posledný a najdetailnejší dokument, ktorým pripravíme plány pre zhotoviteľa stavby a všetkých jeho profesistov. Realizačný projekt vytvárame natoľko detailný, aby sme sa vyhli situáciám, kedy si jednotlivé profesie samy podľa seba upravujú postupy a tým aj zasahujú do celkovej koncepcie návrhu. V tomto bode si dávame záležať na tom, aby dokumentácia bola čo najstriktnejšia. Popri tom s vami dolaďujeme a optimalizujeme výsledný rozpočet.

V bode, ktorom sa nachádzame, už boli zodpovedané všetky zásadné otázky a nič nebraní tomu, aby sa mohla stavba začať.

Od začiatku až po koniec projektu sme neustále s vami v kontakte a zaručíme, že to, čo sme si spolu na prvých stretnutiach dali za cieľ v skutočnosti aj dostanete.

Vám už len teraz ostáva dať si dohromady všetky nápady a inšpirácie, ktoré ste za tie roky nazbierali a my sa už postaráme o to, aby sa premenili na skutočnosť.

A možno už onedlho budete svojich hostí prevádzať po úžasnom novom dome ušitom priamo na mieru.

Vyžiadať návrh projektu

Ak ešte len hľadáte inšpiráciu, dovoľte, aby sme vás pozvali pozrieť si portfólio našich prác.

Juraj Krč
Juraj Krč

Juraj Krč

Juraj Krč

Konateľ & Hlavný architekt

Juraj Krč
Juraj Krč

Juraj Krč

Juraj Krč

Konateľ & Hlavný architekt

Ďalšie články

Spraviť svet lepším miestom

Spraviť svet lepším miestom

Ako ušiť projekt domu v Rakúsku priamo na mieru

Ako ušiť projekt domu v Rakúsku priamo na mieru

Vízia spoločnosti

Vízia spoločnosti

Kontakt

  • Archstyl architekti
  • Černyševského 26
  • 851 01 Bratislava

Jazyk

Vaše zdravie je vždy na prvom mieste

S našimi dizajnérmi sa teraz môžete porozprávať aj formou videohovoru.

Dohodnúť si termín