• Family house in Trnava

    Family house in Trnava

    Project of a family house with generous land area in the new part of the town of Trnava.

A Unique House – A Unique Project

This project defines the contrast of “raw” materials and warm mood. During the projecting stage, we sought to strike a balance between design and function. In the end, we were able to create a space that would satisfy the entire family.The seemingly simple house hides a large assortment of unique solutions. Almost everything has been designed and tailored to fit the needs of the owners.

Our team’s creativity was put to the test not only when working together with the implementer on the conceptual design solution, but also when tackling complicated construction details and processes.

Let us take a closer look and introduce the individual solutions.

240 m2

living space

4

months design

240 m2

living space

4

months design

Architecture

The architecture and overall look of the house is defined by a play of materials and shapes. We aimed to differentiate the rather sizeable mass into easily readable forms and pleasant scales by way of using various materials.

When viewing the house from the street, the façade instantly catches the eye. The embedded window of the study creates unusual slants and symbolizes a visionary workplace on the façade. The concrete rendering makes for a less striking element, one that might elude the common onlooker. The imitation of raw concrete bears many important thermoregulatory properties, in addition to a pleasant design. This type and design of a rendering made by STO is the first of its kind in Slovakia. The garage gate will also prove interesting, as it sits flush with the façade and seems more like Alucobond cladding rather than a garage entry. The frameless column fencing also makes for an inseparable part of the concept. It fulfils its primary function – protecting the owners’ privacy – while at the same time offering a glance at the beautiful front garden and the house itself. Portal windows take up a large part of the façade. Some of them are frameless; others sit flush with the façade, creating yet another unorthodox solution.

Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave

Garden and Pool

The exterior of the house is nicely accentuated by a tasteful garden, which largely continues the natural look of the local flora. It is separated into logical wholes. The street allows a look at its decorative part, which gives off strongly designed and idyllic vibes. On the other hand, the pool and terrace part provides a place for relaxing hidden away from prying eyes of the street. Here, we can find flowers and perennials along with a sizeable grassy section intended for children. A chill-out zone is also included, neatly isolating its user from whatever else might be going on in the garden. Behind the house, one can find a place designed for fruit trees, whereas the other side of the garden cleverly hides technical elements, such as the heat pump, thus preserving the immaculate image of the house.

A saltwater interior pool with a counter-current system provides the inhabitants with flawless comfort all year round and is accessible via sliding portal windows from the terrace, as well as the interior of the house.

Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave

Terrace

The terrace is an important part of the garden and is designed in a way that allows for an ideal place for relaxing and meeting with family and friends throughout the year. A system of rotary lamellas is also worth a mention, as it can provide shading and, combined with the installed screen shutters, partially isolate the terrace and shield it from the wind. A pair of infrared heaters makes sure that the entire space is nice and warm even during colder times of year. In case one might desire to prepare and serve food and drink, they can do so comfortably thanks to the exterior kitchen unit with a large stainless steel grill.

Exterior Materials

The trio of materials comprising the looks of the façade make up its dominant element. The warm look of burnt brick is augmented with the aforementioned concrete rendering, which contrasts with its white counterpart. The contours and details, such as the window frames and fencing, are accentuated in anthracite. The terrace flooring is made out of high-quality Cumaru wood.

Tehlový obklad

Tehlový obklad

Fasáda

Betónová omietka

Betónová omietka

Fasáda

Omietka

Omietka

Fasáda

Living Room

The interior represents a natural continuation of the spatial concept of the house. The dominant nature of raw materials from the exterior combined with the unusual space comprises the basic mood. We were able to achieve the effect the client desired by inserting warm materials and fine details into this space.

A host of active and passive systems makes sure that the inhabitants feel comfortable. The HVAC brings in fresh air through the vents in the walls, which is then further purified via ionization. Large-format portal windows light up the entire interior, in addition to letting in heat. This is compensated for in the summer months by the installed ceiling cooling. The airy and open minimalistic interior also carries certain challenges, for example a worse acoustic profile, which we solved by placing perforated acoustic panels onto the ceiling and walls in the kitchen and living room. These complement the colour and surface palette in an aesthetic way in form of a gentle texture. The backlit panelling is made out of genuine onyx and fills the interior of the living room with homely warmth.

Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave

Kitchen

The kitchen solution is highly unorthodox. At first, it might seem rather similar to any other designer kitchen. However, next to it, there are hidden rooms further augmenting its practicality. First, it is the room directly accessible from the kitchen, with a small worktop designed for some of the messier parts of kitchen labour. This area is connected to a cooled pantry and laundry room with an exit to the backside technical terrace.

The main kitchen feels very representative at first glance. The large number of practical solutions however makes it indeed fully functional. The slanted veneering of the cupboards comprising the kitchen island makes for a nice design detail. The owners like modern technology and that is why we hid a docking station for the robotic vacuum cleaner inside the skirting panel of the kitchen unit.

Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave

Interior Materials

The colour palette in the interior bears a striking similarity to the exterior. Here, we may find brick panelling and fair-faced concrete. The warmer accents are brought in through the solid-wood furniture and wonderful oak flooring combined with anthracite interior elements and accessories

Oak nature

Oak nature

Floor

Stained oak

Stained oak

Furniture

Oak veneer

Oak veneer

Furniture

Layout

The south-western facing provides the house with sunlight all day. The heart of the house is the day area, which includes the living room, dining room and the kitchen. At the same time, it serves as a functional and optical connection between the antechamber, night area, the second floor and terrace. Due to practical reasons, the kitchen is connected via a hidden door with the pantry and laundry room.

Another part of the family house is the night area with its rooms shielded from the bustle coming from the street. The master area is equipped with its own closet and bathroom. The first floor houses the guest room and study. All the technical facilities of the house are facing the north-west, including the double garage with an electric car charging station

  • Pôdorys 1.PP

    Layout of the basement

    • Hallway
    • Fitness
    • Storage
    • Sauna
    • Technology
  • Pôdorys 1.NP

    Layout of the 1st floor

    • Hallway
    • Closet
    • Toiloet
    • Swimming pool
    • Garage
    • Living room
    • Kitchen width dining room
    • Storage
    • Laundry room
    • Terrace
    • Room
    • Bathroom
    • Bedroom
  • Pôdorys 1.PP

    Layout of the 2nd floor

    • Hallway
    • Tolilet
    • Hosťovská izba
    • Office
    • Gallery

Hallways and Stairway

The hallways divide yet connect the public with the private sections of the house. Beyond the entrance, one may find the public area with access to the study and guest room. The solid portal door hides the day living quarters. Even more privacy and isolation can be felt in the night area, which is accessible through the kitchen via another solid oak door.

Directly upon entry, the eye is guided towards the designer staircase anchored into the wall with the railing reminiscent of harp strings.

Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave

Bathrooms

The house is equipped with two bathrooms, one for the parents and one for the children. The parental master bathroom can be accessed through the closet, which also fulfils the function of a hallway between the bedroom and bathroom. Its tasteful design makes use of large-format panelling and tiles.

Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave

Study

The study was designed as a visionary workplace. Its beating heart is the solid-wood desk with epoxy and built-in cable management features. Storage space and stationary are hidden behind a sliding door made out of perforated metal sheet mounted on craftily-hidden rails

Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave

Furniture and Details

The overwhelming part of the furniture in the house was designed and made to cater to the needs of the owners. While designing, we were mindful of the unity of the design, its simplicity and functionality. These traits seep into the details and artisan craftsmanship. The furniture, which is custom-made, is then complemented with designer pieces from renowned designer companies.

Relaxing Zones

In addition to the aforementioned pool, the house is also equipped with its own gym. After a workout, the combined infra- and Finnish sauna provide the ultimate place for winding down.

Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave
Rodinný dom v Trnave

Design and Execution

Preparing the design was, in this case, the easier stretch. The entire concept of the family house took us four months to finalize. The execution of such breadth is a long-term process. It required complex planning and coordination of a large number of specialized suppliers and artisans, in order to end up with a unique house straight out of the owners’ dreams.

Would you like to learn more about how we can transform your vison into reality?

Residential houses

Inspiration

Don't miss new updates

Do you like our works? Subscribe to our newsletter and receive updates straight to your inbox.

It seems that you have already subscribed to this list. Click here to update your profile.

Additional projects

One bedroom apartment Kramáre

One bedroom apartment Kramáre

Downtown apartment reconstruction

Downtown apartment reconstruction

Three bedroom apartment in Old Town

Three bedroom apartment in Old Town

Contact

  • Archstyl architects
  • Černyševského 26
  • 851 01 Bratislava

Language

Your safety is our priority

Now, you can book a video conference call with our design team to stay safe.

Book the call