Na čo si dať pozor predtým, ako sa rozhodnete stavať v Rakúsku

Zaujímavé skúsenosti, ktoré sme nadobudli počas našej práce na projektoch v Rakúsku a ktoré vám môžu ušetriť sklamanie a množstvo problémov.

Na čo si dať pozor predtým, ako sa rozhodnete stavať v Rakúsku

V prvom rade vám chcem sľúbiť, že mojím cieľom rozhodne nebude unudiť vás podrobným výpisom všetkých potrebných vecí a procesov súvisiacich so získaním stavebného povolenia. Sú to veci, ktoré sa s časom menia a detailne sa im venujú iní.

Prácou architekta je dávať snom o bývaní reálnu podobu. Neradi však vidíme sklamanie v očiach našich klientov, ak nejdú veci úplne podľa plánov. Mám hlavne na mysli očakávania, ktoré vám Rakúšania niekedy nedovolia splniť. Ak práve uvažujete nad kúpou pozemku alebo stavbou domu, dúfam, že nasledujúce riadky vám pomôžu vyvarovať sa niektorých chýb, ktoré vás na tejto ceste čakajú. Ak tieto rady pomôžu aspoň jednému človeku, splnili sme si tým náš cieľ a naša snaha nebola zbytočná.

Motivácia stavať je jasná

Vysoká životná úroveň, štátne dotácie, krásne upravené mestá a dediny, blízkosť k slovenským hraniciam, najmä do Bratislavy a až neuveriteľne lákavá kvalita života. Musíme si však uvedomiť, že tak ako sa na prvý pohľad zdá všetko priam ideálne, idú ruka v ruke s výhodami aj nejaké tie nevýhody. My, Slováci, sme zvyknutí, že sme tak povediac pánmi na svojom vlastnom pozemku. U nás v podstate neexistujú výraznejšie urbanistické obmedzenia výstavby pre súkromných majiteľov pozemkov. Na jednej strane výhoda slobody, na druhej sami vieme aký je dôsledok a ako vyzerá naša mestská zástavba. V Rakúsku majú stavebné úrady väčšiu kontrolu nad situáciou. Snažia sa udržať jednotný charakter v jednotlivých stavebných zónach pomocou rôznych obmedzení. Spomeniem v krátkosti len niekoľko, s ktorými treba počítať:

  • prísne obmedzenia zastavanosti plochy pozemku,
  • výška a tvar (spádovanie, smer spádovania) striech,
  • stavebné čiary,
  • umiestnenie garáže,
  • počet podzemných a nadzemných podlaží,
  • energetická náročnosť,
  • farebnosť použitých materiálov,
  • pravidlá získavania dotácii líšiace sa pre každý kraj.

A zoznam by mohol takto pokračovať ďalej. Všetko záleží na danej oblasti, pre ktorú sa rozhodujete. Podstatné však je, že regulatívy výrazne zasahujú do výsledného vzhľadu budovy a tým nám nútia určité kompromisy, ktoré musíme akceptovať a ďalej s nimi pracovať. V skratke povedané, nemôžeme si výrazne vyskakovať a musíme sa prispôsobiť charakteru okolitej výstavby v záujme vyššieho dobra.

Realitný maklér nie je váš kamarát

Bez vedomostí lokálnych urbanistických regulatív je možné, že inak krásny a výhodný pozemok, ktorý vám ponúka realitný maklér, a na ktorom si vy plánujete postaviť katalógový dom, nie je to pravé miesto pre vaše vysnívané bývanie. Jednoducho preto, že katalógový projekt nepočíta s lokálnymi stavebnými obmedzeniami a tým pádom ani nie je akceptovaný úradmi vydávajúcimi stavebné povolenia. Na tomto mieste musíme byť k sebe úprimní a rozmýšľať s chladnou hlavou. Aj keď je ponuka makléra veľmi výhodná, jeho motiváciou je hlavne predávať a nie oboznamovať vás s obmedzeniami výstavby. Preto pri kúpe projektu alebo samotného pozemku doporučujeme poradiť sa s architektom poznajúcim miestne podmienky.

Ako teda dodržať všetky podmienky a stále dostať to, čo chcem?

Je dobré, ak s týmito vecami budete počítať už od začiatku. Vyhnete sa tak nepríjemným prekvapeniam, ktoré na vás číhajú na zahraničnom realitnom trhu. Z pohľadu architekta vieme, že aj keď je zadanie niekedy veľmi obmedzujúce, kreativite sa medze nekladú. Našou úlohou je za každých okolností prísť s riešením problémov a zároveň vložiť do projektu kus umenia a vytvoriť z neho niečo jedinečné. Vždy sa snažíme o to, aby dom vynikol spomedzi priemeru, do ktorého sa ho snažia dostať všetky obmedzenia a bol pre vás stelesnením vašich predstáv.

Nechám na vaše posúdenie, ako sa nám to podarilo v našich posledných rakúskych projektoch, ktoré budeme postupne uverejňovať v našom portfóliu.

Rodinny dom Edelstal

Juraj Krč
Juraj Krč

Juraj Krč

Juraj Krč

Konateľ & Hlavný architekt

Juraj Krč
Juraj Krč

Juraj Krč

Juraj Krč

Konateľ & Hlavný architekt

Ďalšie články

Na čo si dať pozor predtým, ako sa rozhodnete stavať v Rakúsku

Na čo si dať pozor predtým, ako sa rozhodnete stavať v Rakúsku

Návrh do detailov

Návrh do detailov

Spraviť svet lepším miestom

Spraviť svet lepším miestom

Kontakt

  • Archstyl architekti
  • Černyševského 26
  • 851 01 Bratislava

Jazyk

Vaše zdravie je vždy na prvom mieste

S našimi dizajnérmi sa teraz môžete porozprávať aj formou videohovoru.

Dohodnúť si termín