• Penthouse in Old Town

    Penthouse in Old Town

    Interior design of a new superstructure on top of a historic building with a beautiful view of Bratislava.

Superstructure in the historic center

Superstructures in large cities are nowadays becoming very popular and sought-after housing. Their main advantage is especially great location near or in the city center.

Living in the city center usually imposes constraints in the form of original, outdated interiors and inefficient energy operations. All these shortcomings are eliminated in new superstructures. They offer the opportunity to create a modern living with all its attributes. Owners can create a home accurate to their imagination, use modern appliances and integrate energy efficiency.

The role of the architect is to link the old with the new. Appropriately link the historical legacy of the original architecture, and use it advantageously to spice up the design to create high-level housing for the client.

120 m2

of living space

2

months to design

3

months to deliver

120 m2

of living space

2

months to design

3

months to deliver

Design

“We in Archstyl believe that linking the original architecture with modern elements creates a timeless design”

This modern, minimalist apartment design in contrast to the original architecture uses its maximum potential and provides housing with an amazing view of the Old Town scenery. The large glass windows and atrium provide suitable breathing room. Materials and color are very simple, while the comprehensive scheme bestows functionality and aesthetics upon the apartment. It combines original architectural elements such as the former red brick with modern elements. The absence of any extreme fashion trends guarantee that the apartment will emerge modern and timeless, even years later.

Penthouse, staré mesto, Bratislava, bytový dizajn, dizajnová kuchyňa, biela tehla, veľké okná, nábytok na mieru
Luxusná kuchyňa, kuchynská linka, sklenená zástena, biele tehly
Atrium, schody na strechu, drevený obklad
Penthouse v Starom meste, Interiérový dizajn, luxusná kuchyňa, drevený jedálenský stôl, dizajnové stoličky, sedacia súprava
Interiérový design, luxusná kuchyňa, drevený jedálenský stôl, dizajnové stoličky, nábytok na mieru
Atrium, schodiska v dome, chodba a vstup do bytu

Materials

We chose the color combination in order to create contrast between the coarseness of concrete, natural wood, white and anthracite. The kitchen cabinets are made of solid oak and white spray-brushed, semi-matt doors. White sprayed furniture can also be found in other rooms. The kitchen wall made of fire bricks protects the glass screen.

Brushed Oak

Brushed Oak

Furniture

Fire brick

Fire brick

Walls

Anthracite MDF

Anthracite MDF

Furniture

Day use areas consist of wooden floors of white oak. Behind the TV you will find industrial cladding of exposed concrete. The children’s bathroom is lined with a light mosaic, while the parent’s bathroom is lined with brushed oak.

Disposition

The day use area has an open disposition with access to the balcony. Dominating the entire area is the atrium that connects the interior with a terrace on the roof. The glass atrium feeds in daylight, illuminating the entrance and allowing a little exterior into the apartment. They day area comes with a separate toilet. The children’s rooms have an interconnecting shared bathroom. The master bedroom comes with a separate bathroom.

  • Pôdorys

    Floor plan

    • Children’s room
    • Bath and toilet
    • Children’s room
    • Atrium
    • Entry
    • Kitchen
    • Living room
    • Toilet
    • Bedroom
    • Bathroom with closet

Day area

The living room connected with kitchen and dining room creates a truly wonderful space for family life. Anthracite cupboards fitted with appliances creates a corridor that separates the day area from the entrance to the apartment and the atrium entrance to the terrace. Large windows allow a beautifully panoramic view of the Old Town, with necessary exterior shutters. In addition to the beautiful interior, comfort for the owners is created by an integrated Bose sound system, Niko intelligent system and air conditioning.

Night area

Both the master bedroom and children’s room are deprived of their full square meters, due to the slope of their slanted ceiling. To this we adapted the furniture and wardrobes, which replicate the slope. The usefulness of these bedrooms and storage space is very well preserved.

Spálňa, strešné okná, biela tehla, posteľ na mieru
Moderná kúpeľňa
Moderná kúpeľňa
Moderná kúpeľňa

Furniture

The interior of this penthouse is very special. Most furniture is custom designed and manufactured. Appliances were perfectly sewed for the needs of the owners, allowing us to have better control over the look of the interior. We have taken into account in particular the amount of storage space.

Details

The furniture is made of solid wood, with inherent parts of traditional manufacturing techniques, hand-crafted and including visible carpentry joints. Individual parts expressed in brushed wood, which we can find in tiles and kitchen cabinets are joined as tongue and groove. The solid wood is then stained in multiple shades, further enhancing its natural quality. The dining table is made of bleached brushed oak and treated with a layer of oil to increase its resistance.

Project and implementation

The owners have ordered a complete interior, including a draft of the budget, visualization, virtual tour of the future interior, drawings for individual professions and furniture assembly.

Except for basic requirements in design, they left us creative freedom. The project started with a bare apartment, just before completion. We made a few minor adjustments, so to design the space according to their imagination. Upon completion, we worked with the developer who implemented the superstructure to finalize our suggested details in the form of exterior stairs, electric cabling and air conditioning.

Interior design lasted for about two months, during which we cooperated and consulted design drawings. The interior was subsequently implemented in about three months.

Photos: Marián Svítek

Media

This interior was depicted in the first edition of Atrium in 2016 under the headline, “Touching the Stars.”

Touching the stars

Touching the stars

Magazine Atrium, no. 1/2016, p. 34 - 41

Would you like to learn more about interior design occurs or what services are provided?

Interior design

Inspiration

Don't miss new updates

Do you like our works? Subscribe to our newsletter and receive updates straight to your inbox.

It seems that you have already subscribed to this list. Click here to update your profile.

Additional projects

Residential home Gbely

Residential home Gbely

Optometrist’s Office Visum

Optometrist’s Office Visum

Downtown apartment reconstruction

Downtown apartment reconstruction

Contact

  • Archstyl architects
  • Černyševského 26
  • 851 01 Bratislava

Language