• Optometrist’s Office Visum

    Optometrist’s Office Visum

    Design of a modern-looking interior of an optometrist’s office in an industrial style in the centre of Bratislava.

Design

We were to design the interior of an optometrist’s office located on the ground floor of a multi-use building in Bratislava. Even though we had a plethora of options at our disposal thanks to the client’s open-minded attitude towards innovative solutions, the seemingly simple design did, in fact, require a great deal of effort due to the very specific layout consisting of different zones: a main sales area available to clients, an examination room and a dayroom.

We had to blend the smooth curves of luxury eyewear with the inherent sharpness of the original interior. Success came in form of implementing round shapes and using materials such as poured concrete and steel, which made sure the industrial character of the store remained intact.

152 m2

sales area

4

months to design

6

months do deliver

152 m2

sales area

4

months to design

6

months do deliver

Main sales area

„Good design is the silent ambassador of successful brands.“

When trying to use the space as efficiently as possible, displaying as many products as we could, our goal was to keep the interior open and spacious, which resulted in an exhibition pavilion embedded into a premade area. The individual parts of the shop blend naturally, yet differ just enough to stay faithful to their designated function.

The glass displays running along the majority of the area visually connect the rough ebb and flow of the surrounding urban environment with the receding gradient of concrete and wooden surfaces.

Materials

The aforementioned concrete, combined with oak panels, steel elements without any surface treatment and wavy plastic comprise a presentation platform onto which we were, thanks to a tight cooperation with the client, able to superimpose a significant amount of specifically-designed elements, transforming the interior into a truly remarkable space.

Brushed oak

Brushed oak

Cladding

Anthracite

Anthracite

Ceiling

Cast concrete

Cast concrete

Floor

Layout

As was already mentioned, the store consists of multiple zones, which are thoughtfully divided by function – sales, VIP, presentation, but we can also find a workshop and examination room. Upon entering the optometrist’s office, the customers are greeted by the staff directly at the main desk, where they are directed towards the individual zones based on their needs.

  • Pôdorys

    Plan

    • Filter
    • Shop
    • Daily room
    • Workroom
    • Toilet/room for cleaning
    • Stock
    • Office
    • Toilet
    • Examination room

Consultation and VIP zone

This zone is brimming with unorthodox solutions. The prototype light pipes meant to cast light on the products and elliptic parts of the store are placed in a specific way for them to present the goods in a positive way in addition to providing enough light.

The semi-transparent wavy plastic we used for the round walls is a testament to the fidelity of the entire design. Not only does it underline the identity of an optometrist’s office as a place of eyesight improvement, but, thanks to the wooden panelling placed behind it, the plastic also works to visually make the space seem larger with a hint of infinity.

Employee zone and dayroom

The staff area is designed to fulfil all the needs of the personnel and allow them to rest up in the dayroom in-between clients. In addition to that, it also contains a workshop for eyewear repair.

A small children’s corner, which hides all sorts of ways how to amuse children or their guardians while the client is being attended to, is also present.

Display area

When designing this zone, we intended it to be able to display as many various products as possible. Other than the wooden shelves, we managed to design a truly one-of-a-kind system of stainless steel wire ropes with 3D-printed plastic holders suspended on a wood & steel frame.

Even though the entire piece is organically and seamlessly integrated into the area, its creation required an enormous dose of precision and planning. The top and bottom solid pieces were made of steel via a plasma cutter due to their precise dimensions, and the opal-glass light pipes with an LED strip hung on the frame seemingly levitate.

This was our first time producing a piece like this, but we can proudly say there isn’t anything like it far and wide. It is truly a prototype.

Details

In addition to the aforementioned pieces, several other remarkable elements dot the interior, for example, the display cases, whose bent glass was made using a special technique. The placement of the products themselves is meticulously thought out.

The display case with the bent glass lets the individual pieces shine, whereas the priority brand LINDBERG catches the eye of the customer from the white shelves. We didn’t want the glasses located on the wooden shelves to stand out as much, because they belong to a category labelled others.

Special attention was paid to the individual products displayed in acrylic cubes placed on raw steel stands. The whole area is adorned with exquisitely hand-blown electroplated lights Soap by Bomma. Each and every one of them is meticulously crafted with the greatest amount of attention paid to even the smallest details.

Project and realization

The investor approached us with a request to create a detailed interior design for the store area of an optometrist’s office. We came up with a design consisting of a design identity proposition, realistic visualizations and project documentation. During the realization itself, we were responsible for obtaining all the necessary permits in addition to carrying out entire construction, including layout changes and interior realization with immediate entry. The investor was given a package containing the complete design, realization and guarantee service.

Photo: Marian Svitek/BOLD digital

Would you like to learn more about interior design as it happens or what services we provide?

Interior design

Inspiration

Don't miss new updates

Do you like our works? Subscribe to our newsletter and receive updates straight to your inbox.

It seems that you have already subscribed to this list. Click here to update your profile.

Additional projects

Downtown apartment reconstruction

Downtown apartment reconstruction

Optometrist’s Office Visum

Optometrist’s Office Visum

One bedroom apartment Kramáre

One bedroom apartment Kramáre

Contact

  • Archstyl architects
  • Černyševského 26
  • 851 01 Bratislava

Language